Solana vs Ethereum: L1 Hakimiyeti Savaşı

 Solana vs Ethereum: L1 Hakimiyeti Savaşı

 

Solana vs. Ethereum: L1 Hakimiyeti Savaşı

Katman 1 zincirlerinin savaşı, DeFi Yazının ortasında 2020’den beri şiddetle devam ediyor. 2021 boğa koşusundan önce, L1 zincirleri ile Ethereum , şüphesiz merkezi olmayan finansın (DeFi) deviydi. İlk hamle avantajına sahip olduğu için mantıklıydı.

Ama devir değişiyor.

Ve ilk olmak her zaman iyi değildir. Bakın, Ethereum’un mimarisi, üzerine inşa edilmiş binlerce dApp’ın altında gıcırdıyor. Ethereum teknik incelemesinde Vitalik, şu anda yaygın olarak blockchain üçlemesi olarak bilinen şeyi ortaya koydu. Özünde: Hız, ölçeklenebilirlik ve güvenliğe sahip olabilirsiniz, ancak üçüne aynı anda sahip olamazsınız. Tüm farklı L1 blok zincirleriyle çözmeye çalıştığımız sorun budur.

Ve hepsinin en heyecanlı yarışmacılarından biri muhtemelen Solana . Elbette, Solana bloktaki (zincirdeki) yeni çocuk. Ancak sadece bir bebek olmasına rağmen, bir dirgen tutan nefret edenleri (ve akıllı parayı takip eden VC seven yatırımcıları da) cezbetmiştir. Yine de fiyat hareketini bir anlığına görmezden gelelim. Bunun yerine daha yakından bakmalı ve hangisinin daha iyi blok zinciri olduğunu belirlemeye çalışmalıyız.

Fikir Birliği Mekanizması

Solana vs. Ethereum: L1 Hakimiyeti Savaşı

Solana ve Ethereum için fikir birliği mekanizmaları daha farklı olamazdı. Bitcoin ve Ethereum , İş Kanıtı (PoW) kullanır . Bitcoin gibi işlemsel bir ağ için her şey yolunda ve iyi, ancak Ethereum’un olduğu şey bu değil.

Ethereum’un Proof-of-Work fikir birliği bir açık artırma modeline dayanmaktadır, bu nedenle kullanıcılar işlemlerini bir sonraki bloğa dahil etmek için teklif vererek rekabet ederler. Ağ tıkanıklığı zamanlarında, bu modelin oluşturabileceği kabus gibi teklif senaryolarını hayal edebilirsiniz. Ve Ethereum’daki çılgın gaz ücretleri işlem hacmine zarar verebilir. Bunu PoW konsensüs mekanizmasıyla birleştirin. Bu, madenciliği içerir ve madencilik enerji yoğundur. Bu nedenle, Eth2.0 ile ağ, iddiaya göre birkaç ay içinde  Hisse Kanıtı’na (PoS) geçiyor.

PoS’un neden PoW’dan daha iyi olduğuna inanılıyor? Birincisi, daha az enerji yoğun. Bakın, özel donanım ekipmanı çalıştırmak yerine, PoS konsensüsü için doğrulayıcıların zincirde belirli bir minimum miktarda yerel jetona sahip olması gerekir. Ağda stake ettiğiniz ETH miktarı, kendi çıkarlarınıza aykırı hareket etmemenizi sağlar. Bunun nedeni, yatırım yaptığınız ağdan ödün vermek için kötü niyetli bir oyuncu olarak hareket etmemenizdir. Karşılığında, ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olduğunuz için ödüllendirilirsiniz.

Bu arada Solana zaten PoS kullanıyor. Ve bunu, Proof-of-History (PoH) adı verilen bu yenilikçi küçük mekanizma ile birleştirir. Ölçeklenebilirliği tartışırken, aşağıda PoH’a daha fazla gireceğiz. Şimdilik, hem SOL hem de ETH’nin kendi ağlarında stake edilebileceğini bilin. Ancak Solana için iki konsensüs mekanizmasını birleştirmek, ağını yüksek performanslı kılıyor.

Aksama Süreleri

Kesinti süreleri söz konusu olduğunda, Ethereum, ilk günlerinde çok sayıda teknik karışıklık giderilmiş olan bir OG blok zinciri olmaktan yararlanır. Ağ zaman zaman tıkanabilirken, çoğu zincirden önemli ölçüde daha merkezi olmayan olması sayesinde asla aşağı inmez. Aslında, Ethereum’un ölçekleme konusunda bu kadar zor olmasının bir nedeni de bu. Proje hala tipik bir kripto kullanıcısının normal donanımda bir Ethereum düğümü çalıştırabilmesini istiyor. Vitalik, Ethereum teknik incelemesinde L1 ağının sınırlamalarına açıkça değindi.

Öte yandan Solana, açıkça hala büyüme sancıları yaşıyor. Bugüne kadar zincir, piyasaya sürülmesinden bu yana birkaç kesinti yaşadı. Bu olaylara biraz daha yakından bakmakta fayda var.

Tüm kapatmalara, Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDOS) Saldırısı neden olmuş gibi görünüyor. DDOS saldırısı, kötü niyetli bir aktör bir ağa saldırarak onu ezmek amacıyla saldırdığında meydana gelir. İki durumda, saldırganın ağı kasıtlı olarak hedeflediği görülüyor. Sonuç? Solana birkaç saatliğine kapatıldı ve yatırımcılarımıza olan güveni sarstı (Onlar yardım edemediler ama sessiz bir umutsuzluk içinde kaşlarını çattılar).

Başka bir kapatma, doğrudan bir saldırının sonucu değildi . Bunun yerine, İlk DEX Teklifi sırasında, bot sürülerinin ağı aşırı yüklediği görülüyor. Ağın, çökme anında saniyede 400.000 işlem (TPS) (!) ile zirve yaptığı bildiriliyor. Bunu ilk okuduğumda nesinden daha çok etkileneceğimi bilemedim. Elbette, kaza birkaç alarm zili çaldı (SOL’um var) ve tüm manşetler Solana kazasına odaklandı. Hala. Gazetelerin Solana‘nın 400.000 TPS’ye kadar çıkabildiği gerçeğinin altını çizmesi gerektiğini düşünüyorum .

İşlem Hızı

Solana vs. Ethereum: L1 Hakimiyeti Savaşı

İşlem hızı söz konusu olduğunda, Solana pastayı alır. Aslında, işlemlerin işlenmesi söz konusu olduğunda, Solana oyundaki en hızlı blok zincirlerden biridir. Bu açıkça ağ mimarileriyle ilgilidir. Bakın, Ethereum ademi merkeziyetçiliğe öncelik verdi, Solana ise verime odaklandı. Rakamlara bir göz atalım.

Şu anda, Ethereum 30 TPS’ye kadar yönetebilir. 😢 Bunu, çökme riski olmadan 50.000 TPS’nin üzerinde işlem yapabilen Solana ile karşılaştırın. Bunun Visa’ya karşı ne durumda olduğunu görmek ister misiniz? 65.000 TPS, yani rakamlar karşılaştırılabilir hale geliyor. Etkilenmedim? Zaman ölçeğini düşünün. Visa onlarca yıldır faaliyet gösteriyor. Blok zincirler, aksine, yeni gelişen bir teknolojidir.

Son olarak, bu sayıların etkileyici olduğunu düşünüyor musunuz? Ardından, Ethereum, birleştirme sonrası 100.000 TPS işleyebileceğini duyurduğunda yüzümü hayal edin. Hiç fena değil , diye düşündüm. Ethereum sadece birkaç yıldır var. Aslında merkezi olmayan. Ve saniyede on binlerce işlemi Visa’dan daha fazla işleyebileceğini mi iddia ediyor? (diğer adıyla dünyanın en büyük kredi kartı kurumu!)

Programlama dili

Solana’da geliştirmek için kullanılan ana programlama dilleri Rust C ve C++’dır. Buna karşılık, Solidity, Ethereum blok zinciri için ana programlama dilidir. İşte kısaca Solidity ve Rust’ın dökümü.

İlk olarak , EthereumDeFi ve NFT’ler için en popüler blockchain platformu. Birçok DeFi dApps önce Ethereum üzerine inşa edilmiştir (yani Solidity ile). Ethereum’un popülaritesi nedeniyle, diğer birçok L1 blok zinciri, geliştiricilerin Solidity tabanlı akıllı sözleşmelerini basitçe aktarmalarına izin vererek bu başarıyı taklit etmek istedi. Özellikle, Ethereum’un dışında, Solidity koduyla çalışan bir dizi Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uyumlu blok zinciri vardır. Bunlara Fantom Opera, Avalanche Contract Chain (C-Chain) ve Binance Smart Chain (BSC) gibi popüler zincirler dahildir. Bu nedenle, akıllı bir sözleşme dili öğrenmede şansınızı denemek istiyorsanız, Solidity sağlam bir bahistir. Ayrıca Javascript gibi web dillerine zaten aşina olmam da yardımcı oldu. Siz de iseniz, Solidity ile koşarak yere vuracaksınız.

Bunu, şu anda daha az blok zincirine özgü uygulamaya sahip olan Rust real quick ile karşılaştıralım. Ancak, Rust için birkaç önemli nokta işe yarar:

  1. Akıllı sözleşmelerle sınırlı bir dil değil. Pas, finans da dahil olmak üzere birçok zincir dışı uygulamada kullanılır. Dünyada Solidity geliştiricilerinden daha fazla Rust geliştiricisi var.

  2. Rust popülerlik kazanıyor. Şu anda son zamanlarda tonlarca hızlı ivme kazanan yeni L1 zincirleri tarafından kullanılmaktadır. Solana’ya ek olarak, birkaç örnek NEAR ve Terra’dır.

Yine de, Rust’u öğrenmenin daha uzun süreceğini unutmayın. Bunun nedeni, önce Rust sözdizimine aşina olmanız gerekmesidir. (Solidity sözdizimi süper temeldir.)

Ölçeklenebilirlik

Ölçeklenebilirlik söz konusu olduğunda, Ethereum ile ilgili ana sorun, PoW’nin doğrulanmasının zaman ve enerji gerektirmesidir. Spesifik olarak, tüm düğümlerin blok zincirinin mevcut durumunu doğrulamak için bir fikir birliği oluşturması gerekir. Bunu, vatansız bir zincir olan Solana ile karşılaştırın .

Solana, PoH konsensüsü sayesinde vatansız olmayı göze alabilir. PoH, işlemlerin sıralı olarak doğrulanmasını sağlayan işlemlerin zaman damgasını içerir. Peki ya sıralanırlarsa ne olur? Mevcut durumun fikir birliği doğrulamasını ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca, mempool’u da ortadan kaldırabilirsiniz. Bu, onaylanmayı bekleyen bloklar için geçici alanın adıdır (Bloklar için bir araf gibi).

Bu işlevleri ortadan kaldırmak, Solana’nın çok daha hafif ve kolay bir şekilde ölçeklenmesini sağlar. Oh, ve Solana’nın da herhangi bir 2. Katman çözümüne ihtiyacı yok. Sadece işe yarıyor . Yine de büyük bir güvenlik açığı var.

Daha az sayıda düğüm, Solana’nın Ethereum’a kıyasla çok daha merkezi olduğu anlamına gelir. (Ademimerkezileşmeyi bir ölçekte düşünmek en iyisidir. Tüm yerelleştirme iyi değildir ve tüm merkezileştirme kötü değildir. Bunların kendi özel kullanım durumları ve ödünleşimleri var. Ethereum ölçeklenebilirliği ile ilgili bir başka zorluk da TVL biçiminde gelir. Elbette, Piyasa değeri söz konusu olduğunda, Ethereum açık ara kazanan.

Ama bu gelecekte de geçerli olacak mı?

Diğer L1 zincirleri, Ethereum’un pazar payını kemiriyor. Bu yüzden The Merge işleri ilginç hale getirecek. Birincisi, bu sefer gerçekten zamanında başlayıp başlamayacağını görmek istiyorum . İkincisi, hangi yepyeni Pandora’nın sorunlar kutusunu açacak? Bu görülmeye devam ediyor. Şu anda daha ciddi bir endişe, Polygon gibi L2 çözümlerinin Ethereum temel katmanının TVL’sini tüketmeye başlayıp başlamayacağı. Solana vs Ethereum

Solana vs Ethereum: L1 Hakimiyeti Savaşı

Diğer ekonomi haberlerine de göz atabilirsiniz. Solana vs Ethereum