Bir ada ortaya çıktı

Bir ada ortaya çıktı : Bilim adamları, Büyük Pasifik Çöp Yaması’nda gelişen kıyı türlerinin keşfedildiğini söylüyor.

Enkaz üzerinde denize taşınan kıyı deniz türleri sadece hayatta kalmakla kalmıyor, aynı zamanda açık denizleri kolonize ediyor ve Büyük Pasifik Çöp Yamasını oluşturan yüzen plastik döküntüler üzerinde yeni topluluklar oluşturuyorlar.

Nature Communications dergisinde yazan bilim adamları, kıyı bitkilerinin ve hayvanlarının kendilerini beslediklerini ve hatta yamada çoğaldıklarını, okyanus akıntılarında Teksas’ın yaklaşık iki katı büyüklüğünde olduğu tahmin edilen bir çöp birikimi olduğunu bildirdiler.

Smithsonian Çevre Araştırma Merkezi’nden kıdemli bir bilim adamı ve raporun yazarı Greg Ruiz, bilim adamlarının midye, midye ve karides benzeri amfipodlar da dahil olmak üzere plastik çöplere yapışan 40’tan fazla kıyı türünü belgelediğini söyledi.

Bilim adamları, geçmişte kıyı türlerinin kütükler ve deniz odunları üzerinde denize açılmayı yakalayabileceğini biliyorlardı. Ancak bu malzemeler hızla parçalanacak ve hiçbir yere giden tek yönlü bir bilet haline gelecekti.

Araştırmacılar, plastik enkazın artık bitki ve hayvanların hiçbir yerin ortasında yaşamalarına izin verdiğini ve açık okyanusun onları beslemek için yeterli yiyecek sağladığını öğrenince şok oldular

Ruiz, “Neredeyse yeni bir ada ortaya çıkmış gibi” dedi ve yeni habitatın “mümkün olduğunu düşündüğümüz şeyin bir paradigma değişimini temsil ettiğini” ekledi.

Bulgu, bu toplulukların nasıl işlediği, nasıl geliştiği ve istilacı türlerin hareketi için ne gibi etkileri olduğu hakkında soruları gündeme getiriyor.

Bulgular, bilim insanlarını açık okyanusta bazı yaşam biçimlerinin nasıl hayatta kaldığını yeniden düşünmeye zorlayan keşifleri yansıtıyor. Japonya’daki 2011 depremi ve tsunami ülkeyi sarstı ve Pasifik’e büyük bir kısmı plastik olan bir çöp atımı gönderdi. Yaklaşık 18 ay sonra, okyanus akıntıları tarafından taşınan enkazlarla Hawaii, Oregon ve Washington eyaletlerini süsleyen enkaz Kuzey Amerika kıyılarında yıkanmaya başladı.

Bilim adamlarının enkazda buldukları eski kavramları paramparça etti.

Kıyı ekosistemleri daha üretkendir. Açık okyanustan daha fazla yiyecek ve besin içerirler.

Ruiz, “Bundan önce, bu kıyı organizmalarının çoğunun, büyümek ve üremek şöyle dursun, gıda açısından daha az zengin bir alanda uzun süre hayatta kalamayacaklarını düşündük” dedi. “Sürprizimize göre, bu enkaz üzerinde birçok kıyı organizması yaşıyordu.”

Bir araştırmaya göre, yaklaşık 300 tür Pasifik Kuzeybatı kıyılarına indi.  Science dergisinde yayınlanan hakemli 2017 makalesi.

Büyük Pasifik Çöp Yaması’ndan gelen çöplerin analizi bilim adamlarını daha da şaşırttı.

Büyük Pasifik Çöp Yaması ilk kez 1997’de yatçı Charles Moore’dan sonra kamuoyunun dikkatini çekti. uzak okyanusta yelken açtı sular ve belgelenmiş diş fırçaları, sabun şişeleri ve geçmişte yüzen balık ağları.

Yama okyanus akıntılarının sonuçları bir girdapta dönen ve merkezlerinde yakalanan çöpleri bırakan. Birkaç plastik toplayan okyanus girdabından biri.

2018 yılında yayınlanan çalışma: Büyük Pasifik Çöp Alanı’nın balık ağları, plastik şişeler ve mikroplastik adı verilen küçük parçalar dahil olmak üzere en az 79.000 metrik ton plastik içerdiğini tahmin ediyor. Yamada Japon tsunamisinden gelen çöpler de toplandı.

Ruiz ve diğer araştırmacılar, fotoğraflamadan, korumadan ve araştırmacılara göndermeden önce yamaya giden ve çöp toplayan Okyanus Yolculukları Enstitüsü ile ortaklık kurdu.

Enkazda birden fazla nesil kıyı türü bulundu. Bazıları larva veya genç üretiyordu.

Bilim adamları, kıyı ve açık okyanus türlerinin bir karışımının plastik üzerinde birleştiğini ve tamamen yeni bir şey yarattığını buldular.

Ruiz, “Açık, iki farklı topluluğun birleşmesi söz konusu” dedi. Araştırmacılar, bu türlerin nasıl etkileşeceğini veya ne anlama geleceğini bilmiyorlar. Besin ağında değişikliklere neden olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Diğer soruların yanıtlanması yıllar alacaktır. Kıyı türleri, uzak okyanustaki plastik sallarda yeni yaşam alanlarına daha uygun olacak şekilde evrimleşebilir mi?

Ruiz, “Evrimsel değişimin hızı oldukça hızlı olabilir” dedi. “Çöp yamasındaki organizmaların cevabını bilmiyoruz. Kesinlikle potansiyel var.”

İklim değişikliği nedeniyle daha sık ve yoğun kıyı fırtınaları ile birlikte karada plastiklerin çoğalması, okyanusa daha fazla atık göndererek ek yaşam alanı yaratabilir.

Plastik adalar aynı zamanda istilacı türleri barındıran geçici geçiş istasyonları haline gelebilir, ancak akıntılar değiştikçe onları tükürür ve diğer kıyılardan genellikle saklanma yeri olmayan adalara veya kıyı şeritlerine yüzerek gönderir.

Ruiz, “Ne kadar çok istilaya sahipseniz, o kadar etkili olan bir türün gelme olasılığı o kadar yüksek” dedi.

Bir ada ortaya çıktı